Een nieuw gezicht. Ooit het hoofdkantoor van de ING bank, nu een woontoren: Elephant heeft het wonen in de stad binnenstebuiten gekeerd en daarmee de klassieke woontoren voorgoed veranderd.

De liften zijn niet geplaatst in het hart van het gebouw, maar verwerkt in de gevel. Hierdoor stap je direct vanuit de lift je privévoortuin in, waaraan alle vertrekken van je woning zich bevinden.

The Boombak, part of the construction of the terraces, is filled with a cubic meter of soil and is equipped with a central irrigation system.

Compact bouwen met Coreless. In Voortuinen hebben we ons innovatieve concept Coreless® toegepast, met liften in de gevel. Dit resulteert in een zeer gunstige verhouding tussen bruto- en netto-vloeroppervlak. Dit concept heeft ook een positief effect op de benodigde bouwmaterialen en de energiehuishouding: elke meter die niet gebouwd hoeft te worden is per definitie het meest duurzaam.

Left - traditional central core
Right - coreless circulation

Voormalige ING/Postbank kantoor door architect Arthur Staal.

Re-use of the concrete structure.

1. Re-use concrete building structure
2. New thermal facade changeable over time
3. Terraces and green added

Een persoonlijke pui. Individuele woonbehoeftes en -wensen gaan voor Elephant verder dan het interieur. De gevel van een Elephant-gebouw faciliteert bewoners in het maken van hun eigen keuze.

In de Voortuinen kunnen bewoners zelf kiezen waar en hoeveel schuifpuien en entreedeuren zij willen voor hun appartement. Een keuzemogelijkheid die ook voor toekomstige bewoners beschikbaar blijft.

Aantrekkelijk voor elke doelgroep. De woningen in de Voortuinen richten zich niet op één specifieke doelgroep, maar op zoveel mogelijk gebruikers.

Een woon-werk appartement, friends-woning, een gezinswoning mét inwonende opa of oma of een thuiswonende student met een eigen opgang: door de toegang van de woning via de privé-voortuin waaraan alle vertrekken van de woning grenzen, ontstaat de unieke mogelijkheid om de woning geschikt te maken voor elke denkbare doelgroep.

Floorplan with eight apartments.

Year
2014 - 2021
Function
woningbouw
Location
Amsterdam, NL
Current status
afgerond
Opdrachtgever
Pinnacle
Team

Peter van Gelder

Menno Kooistra

Glenn den Besten

Anna Zan

Carlotta Rabajoli

Wesley Leeman

Brenda Reid

Collaborators

Kondor Wessels Vastgoed (VolkerWessels)

DGMR

MVRDV

Adviesbureau DWA,

iLINQ

Pieters Bouwtechniek

Gustafson Porter + Bowman

Makers Of Sustainable Spaces

Rien Prins

Bauke Bakker

Marcel van der Burg

See More Elephant Projects